torsdag 16 augusti 2007

Varför Stureplan?

Godmorgon. Tack för alla uppmuntrande inlägg och nya kontakter. Sönerna oroar sig för att jag ska ta illa upp över några om hög ålder och allmänt tråk. Nej, inte ännu. Rusar nu till Universitetet för inskrivning. Regn och skolväska. Nostalgiskt. När jag läste juridik för länge sedan hade vi en pensionerad polis i "klassen". Han visste alltid bäst. På riktigt, eftersom han varit med. Vi ungdomar höll på att bli tokiga.
TV4 sänder surströmmingspremiär från Stureplan. Varför just därifrån, och inte Tensta eller Farsta? Vad gör Stureplans-trenden så stark. Frågan går till alla. Angår den någon, egentligen? Och vad består den av?
I alla fall gäller en ny värld. Stekare? V? Vad är det?

31 kommentarer:

Anonym sa...

Godmorgon mamma!

Anonym sa...

Vaddå hög ålder? För det första är du inte gammal, för det andra verkar du kombinera det bästa av ungdom - nyfikenhet, oförvägenhet - med dito av mognad, dvs ödmjukhet och livserfarenhet/-visdom.

Stureplan känns uttjatat, strunt i det.

/manlig läsare, 31

oden sa...

tycker inte om all fokus på vad som händer på stureplan. förstår inte vad som är såpass intressant att hela svenska folket borde veta det, och bli pumpade med det hela jävla tiden.

Linnéa sa...

Hej Lisette! Här är en ny blogg att läsa för mig. Jag borde inte läsa blogg alls för tillfället för jag förbereder mitt bröllop som är på lördag.
Börjar terminen redan nu för dig?

ostajlat sa...

Fattar inte grejen med Stureplan, men så är jag gammal också. För mig är Stureplan bara "svampen" och Burger King (godare än MacDonalds) =)

Anonym sa...

Häftigt med en vuxen människa som är nyfiken, busig och mamma!

m sa...

Stekare gör sig bäst när de ignoreras...det blir roligare så

Anonym sa...

ostajlat, när var du på stureplan senast? burger king är long time gone

Andy sa...

Njae, faktum är att Stureplans-trenden är inte så stark. Men den upplevs så av folk i Stockholmssfären, eftersom den påtalas och diskuteras där mycket mer än någon annanstans som ett förknippande med stekartrenden.

Stekartrenden finns dock överallt och den diskuteras flitigt. Men längre söderut pratar man då mer om Österlen och den där fåniga tennisstaden, Malmöiterna har sina torg och Köpenhamn, i Göteborg är det Säröpacket och stekarna på Avenyn och så vidare.

Så att TV4 sänder från Stureplan är ganska orelevant för många. Däremot att de gör en stekargrej av det, känns rätt och då är ju placeringen bara naturlig, men dock inte ett dragplåster.

riksha sa...

Wow, fint upplägg. En fråga och lite oförskämd självreklam i samma mening. Jag biter.

Ja, Stureplan är ett starkt varumärke nu. Det är i mångt och mycket Alex förtjänst att Stureplan blev inne igen, efter många år av trötthet och dokusåpa pinsamheter. Jag förstår att du är stolt.

Anonym sa...

Hahaha Burger King! *slå sig för pannan* Där har vi nån som inte varit ute på några år.

Anonym sa...

Här har du lite fakta från Youtube om fenomenet Stureplan, där din son får sig en liten diss dessutom
http://www.youtube.com/watch?v=q8g4HaZWe_s

MVH/ Lillfimpen

HELLOSAILOR sa...

Vad roligt, hoppas uppropet går bra! Vad fick dig att börja igen? Det är ju iofs väldigt roligt att lära sig saker :)
Hoppas du kommer trivas.

ostajlat sa...

anonym två: Jag är nästan aldrig ute (fest-ute) och då aldrig vid Stureplan, det kan jag lova, varken nu eller när jag var yngre, jäkla messerschmitter-anonym. *slår mig för pannan*


anonym ett: Var längesedan jag var där och vart finns närmsta Burger King nu då? =(

//

*muttrar* ... att saker och ting aldrig får vara som det alltid har varit...

Robin Bylund sa...

"Varför Stureplan?"
Vilken fråga.
Men framförallt: Vilket hån.

Du kan inte ifrågasätta något som har med Stureplan att göra.

Det är där det händer.
Alla är där.
Alla som betyder något.

Gissa Bilden sa...

Har svårt att tänka mig hur du skulle kunna ta åt dig av ovett på den här sidan. Känns som du står lite över de flesta andra av dina välskrivna inlägg att döma.
Nej nu måste jag jobba.
Hej hopp.

http://beingbjornranelid.blogg.se sa...

Ja.. vad är stureplan egentligen? Finns det? Har hört så mycket, dock ingenting bra.

Kika in hos mig- http://beingbjornranelid.blogg.se

50% av Sveriges befolkning är dummare än den andra hälften. sa...

Stureplanstrenden är inte stark.

Däremot finns en uppståndelse, framförallt i media, om att det finns en hype kring att Stureplan är trendigt och det mest intressanta inom svenskt nöjesliv!

Stureplan är som en trisslott. Skrapa lite på ytan och du hittar oftast platt och ingenting. Både Stureplan och Trisslotten lever på folkets dumhet, en illusion om något bättre.

Anonym sa...

Kul att du börjat blogga! Trevligt att läsa dina alster.

Stureplans-trenden? En lekplats vars motsvarighet finns över hela världen. I vår lilla ankdamm får den dock en överdriven dragningskraft.

anita sa...

Hej! Halkade hit fr en annan blogg och fastnade här, fastnar alltid hos dem som skriver som om dom skrev en bok =) så bra var den här bloggen som en riktigt bra bok. Varför Stureplan inte vet jag, jag bor inte där men varför inte visa härifrån Västkusten? Väldigt bra fråga! Du får höra av dig till Tv4 o fråga.
Ha en bra dag / Anita

Katie sa...

Det där med stureplan blir alldeles för kommersiellt. I vilket fall som helst tycker jag att det är roligt att du börjat blogga, men asmtidit kan jag nit skaka av mig känslan att detta är något som Calle hittat på. Ja, att han bloggar i ditt namn för att sedan kunna skratta åt alla oss läsare att vi är lättlurade. Precis som när hundratals personer berättade om deras pinsammaste minnen. Snart kommer det kanske upp en bild på hela schulman klanen där dom sitter och skrattar åt det svneksa folkets dumhet. Om fallet inte är så, så är jag överförjust att se dig blogga!

flisa sa...

Stureplan är nog inte så hett som man kan ledas till att tro. En mindre grupp människor rör sig runt, runt i ring som små barn som tävlar om vem som kan springa fortast. Många inom media springer runt i samma ring, och hjälper till att bygga myten om det betydelsefulla Stureplan.

Klubbar för inbördes beundran är det nog säkrast att undvika om man inte vill kasta sig fram och försöka leka stekarleken.

Anonym sa...

Hej Mamma Schulman! Får hälsa på dig också! Har hälsat fint på sönerna dina, eller de offentliga två av dem, i alla fall...

Du minns mig nog inte, men en kort period när ni bodde i Skåneland så var jag hos er och var lite "nanny" på obekväma tider. Carl Johan var bara en baby och Niklas och Alexander buspojkar...

Ville bara hälsa så gott!! Lite häftigt är det allt att du bloggar ikapp med sönerna..:)

/Lotta

Anonym sa...

Den här bloggen är faktiskt inte bra alls. Ine ännu i alla fall.

Och vad är det här med att du, enligt Alex, skulle vara sådan stilist och skriva sååå bra...?


Sorry, Mamma Schulmeister men du har en hel del kvar att bevisa. Men vi får hoppas att det kommer.

:)

Anonym sa...

Varför skriver du universitetet med stort U? Eftersom språk och stilistik verkar viktigt (hela din familj talar ju ofta och gärna om IQ, intelligentia, språkvård, särskivningar, obildade människor, puckon etc..) vill jag gärna ha svar på riktigt.

Hanna sa...

Hej! Jag måste säga att jag uppskattar din blogg (det som har skrivits iallafall)....
När det kommer till stureplan så är ju det som allt annat en smak sak.. Personligen är det inget för mej men alla kan ju inte vara likadana hur skulle det se ut?
Låt dom hållas och vänta snart måste de sända ifrån farsta med...
Ha det bra och lycka till med studierna Mvh Hanna

Filip sa...

Tänkte bara svara på dina frågetecken:

Stekare är ett uttryck som i svenskan under tidigt 2000-tal kommit att användas om en viss typ av manliga personer i framför allt Stockholms överklass (numera i småstäder runt om i landet). Stereotypen "stekare" refererar vanligtvis till en typ av välbärgad person (numera en medelmåtta med märkliga preferenser) som gärna skulle vilja besöka "innekrogar" (till exempel på Stureplan) och på sommarhalvåret även klassiska sommarorter, till exempel Båstad och Gotland. Enligt vissa uppgifter kommer själva begreppet stekare från slanguttrycket "stekning", vilket betyder att spruta champagne på krogen.

V är ett ställe i Stockholm där ovan angiven grupp bara kan drömma om att komma in.

Anonym sa...

Kul att Calle-ponken låtsas vara sin mamma...
Bra idé?

Anonym sa...

Snälla inte du också! Allt detta
tjatande om Stureplan.Gör nu inte detta till en Stockholmsblogg med inlägg om Stureplan stup i kvarten,
du är ju ändå en mogen kvinna som har lite livserfarenhet att bjuda på i din blogg. Det finns så många andra som har hakat upp sig, ex Alex och Calle som skriver om Stureplan och jetsetet - låt oss få läsa något annat.

Hasse Dask sa...

Är ju en lätt sak att ta reda på ... fråga dina söner.

Ullet sa...

Detta med Stureplan är väl egentligen en del av ett samhälle med mer individuella ekonomiska resurser som man gärna visar upp och därmed försöker skaffa sig ett bra "varumärke", alla vill ju vara någonting bra. Pengar, status, tillgångar, snygga bilar, inredning etc är ju något som vi bombarderas av dagligen och är nåt som "folk" vill nå upp till. Ytligt? Javisst, men det rör sig mycket om yta öht i samhället, så varför inte Stureplansdyrkan?

Personligen känns det rätt larvigt, det är människor som både går på toan och blir förkylda, får hemorojder efter förlossningarna och blir deprimerade, precis som alla andra. Inte mycket att så efter känns det som.

Problemet är väl inte Stureplan som sådant utan att vi andra faller i fällan och blir alldeles till oss i trosorna/trasorna och ska absolut läsa och efterapa "dom". Känns inte helt sunt. När yta blir mer än kärna, ja, då är det nog dags för en förvandling av trender, det kommer, det kommer.