onsdag 22 augusti 2007

Helt GALET

Mina nätter är inte alldels krya. Problemet är den att jag inte når ned i golvet med fötterna när jag sitter i min fina soffa framför tv:n. Därför kryper jag upp i soffan. Och i samma ögoblick somnar jag. Det brukar betyda att jag vaknar rätt skrynklig vid 2-tiden. Då är allt över. Alla bra program är slut. Och jag hör en gäll flickröst upprepa: Det här är helt GALET. 22.000 kronor i potten. Ring. Det här är verkligen GALET. Det kallas Nattliv och är en hemsk företeelse. Ett försök till förströelse. Ännu värre är den på dagen, då heter det Ordjakten, tror jag.

TV 4 har lyckats rekrytera ett antal ungaknappt lovliga flickor, som i jakten på kändisskap gått med på att bli uppmålade, klädda i aftonkläder och tränade i att säga "Det här är helt GALET" några hundra gånger i varje program. Det är söta tjejer, anställda av just det skälet, måste man förmoda. De pratar i ett rasande tempo. Men säger hela tiden samma saker. Precis samma saker, natt efter natt, förmiddag efter förmiddag. Ibland ska de ställa en sk kunskapsfråga. Det är då tv-tittandet övergår i nervositet. Idag ser jag en söt brunett läsa på sin lapp, få något alldeles blankt och flackande i blicken, titta en gång till på lappen och stappla fram: "vilken sorts djur är en piggvar?" Hon ser väldigt lättad ut när ringaren säger "fisk" och hon kan - efter att ha konsulterat lappen igen - hojta - Jaaa. Rätt, det här är helt GALET roligt. Du vann.

Vår tids folkbildning! Men måste små Britneys vara våra lärarinnor?

20 kommentarer:

Jonas sa...

Jo visst är programmen irriterande men jag vet inte om problemet är programledarna. De försöker ju förstås bara ta sig fram i media-Sverige som alla andra. Alla har vi väl haft något skitjobb som man gör med ett påklistrat leende för att kanske, kanske snart, få in en fot på något man egentligen vill göra. Nej problemet är oss. Vi idioter som tittar och ringer och på det viset gör det möjligt för kanalerna att producera skiten och tjäna pengar på det.

Anonym sa...

Ja det är en svår fråga detta med tillgång och efterfrågan. Om TV visar detta program och folk ringer in, betyder det att det finns en efterfrågan? Eller betyder det att folk ringer in i brist på bättre, men att de hellre hade tittat på gamla repriser av Lilla huset på prärien om de hade fått välja?
Tänk om varje samtal till programmet hade slutat med att programmledaren frågade "Och om du fick se vad som helst på TV just nu, vad skulle du välja då?"

Eller varför inte "Om du hade fått göra vad du ville just nu, skulle du då titta på TV?"

niemi sa...

jag kan rekomendera A-team på femman... det börjar vid tre snåret...

Frida sa...

Haha, ja det är riktigt tragiskt det här. Hoppas att de inte vet hur dumma de framställer sig själva som när de står där i rutan och tjatar om att det bara är en minut kvar. Det värsta är ju att det måste vara en hel del folk som ringer in eftersom de fortfarande sänder programmen...

peterpantern sa...

Du är bäst Lisette!
Jag vet att jag sagt det förut men när jag läser dig känner jag ett tvång att skriva en kommentar och hylla dig. Kommer nog fortsätta göra så.
Du är bäst!

Anonym sa...

Tycker inte att flickorna i programmet är det mest tragiska, utan det faktum att program av det slaget skapar beroende som så mycket annat...

Tycker om din blogg Lisette, ditt sätt att formulera dig berör.
//Elvina

Spindelmannen sa...

0,45%.
Så stor är chansen att man vinner jackpotten.

Ullis sa...

Du skriver verkligen för att roa dina läsare - underbart :)

Anonym sa...

Det är utan tvekan det vidrigaste produktionen sedan Dackefejden. Finner det dock skönt att fler än jag har reagerat på hur fantastiskt dåligt det är. Det enda positiva med skräpet är att jag får, om möjligt, ÄNNU mer bråttom till jobbet runt 10-rycket när jag vaknar och slår på TV'n på vardagarna.

(Ja, jag har enbart SVT1, SVT2 och TV4, brukar ha den på i bakgrunden när jag duschar.)

Monique sa...

Jag stör mig också helt GALET mycket på den sortens program som nu finns i varenda kanal.

Anonym sa...

Dessa Program är GALET irriterande :)

men så började ju Linda Bengtzing
:P

Det tråkiga är att många inte fattar hur dyrt det är att ringa,
många äldre jag har gått till inom vård och omsorg har fått dyra räkningar. Informationen är ju alltid i liten text...*hmmm*

Anonym sa...

Där slog du in en öppen dörr. Pang!

Anonym sa...

"Vår tids folkbildning!"
Ja, de där programmen är tv:s motsvarighethet till Katrin Schulmans prestationer i bloggvärlden. Fördummning, fördummning... Men du Listte är ett ljus i mörkret! Tack för det och fortsätt dela med dig!

Stora Morran sa...

Vem som helst som tvingas stå och prata för sig själv låter sinnesrubbad. Det finns så många exempel på radiopratare som försöker hålla igång en konversation med sig själv som till slut låter helt vrickad. Kan inte vara helt lätt.

Anonym sa...

tack. äntligen har någon sagt det.

Brunkullan med Mosipperötter sa...

Ännu ett klockrent inlägg!
Som jag skulle vilja kunna uttrycka det hela faktiskt:-)

Susanne

Mrs q sa...

Allt kan man slå mynt på - inte minst dumhet. Och när Brittan och co utgör vår tids lärarkår så får vi rysningar, eller är det kanske bra att intelligentian får konkurrens av de nya kändisarna som inte kan skryta med kunskap men har desto mer av bröst och hysteriska tillrop?

Master sa...

Lisette, det finns inget bättre sätt att beskriva dagens bild och mediavåg på dessa kändiskåta ungdomar. Själv tycker jag att det är pinsamt, ungefär lika pinsamt som att delta i dokusåpor!

mkt anton sa...

bränn dom!

Anonym sa...

ut med packet! UT med PACKET!!