måndag 10 september 2007

Stilstudie i Humanistvillan

Docenten klagar högljutt över det omänskliga över att behöva föreläsa klockan 9 en måndagsmorgon. Eller vilken annan morgon som helst. Klasskompisarna, årgång 88 suckar med när de hasar in en kvart för sent. Omänskligt!

Utom för oss som har jobbat och infunnit oss senast 8 i decennier. 9 är väl ok. 8 är också ok, tycker jag. Men här är det för tidigt.

När eftersläntrarna kommer blänger jag förstås ilsket. Men blir lite muntrare av åsynen. Han, 19'åringen med svart slokhatt - jo, där är han. Han har alltid svart hatt. Damen - hon är säkert jämnårig med mig - har bytt hårspännen och har blommig jumper och fotriktiga skor. Där är han vars halva rumpa vi har studerat noga. Och han som försöker se lite nonchalant ut, men har en lång, konstfärdigt virad scarf runt sin tunna hals. Den knytningen har tagit en kvart, det svär jag på. Och sedan - min favorit! En källa till stor förtjusning. För dagen iklädd leopardfärgade tights. Yllestrumpor i grått nerstoppade i spetsiga röda lackskor. Ett urringat linne i lime, över det en tyllblus. Och runt den obefintliga midjan ett brett lackskärp. Det sticker fram lite spetsar i armhålorna och alla ringar sitter på pekfingret. Och runt halsen i en repbit - ett stort - jättestort! - fotografi av Elvis. Jag tittar på min skotskrutiga kavaj och marinblå byxor och inser att jag antagligen är på fel plats, i fel århundrade. Det är bara ämnet som är rätt. Så jag blir kvar ett tag till.

Dagens lilla praktiskt användbara visdom, som jag har tänkt på ibland, men aldrig slagit upp: Etik och moral är samma sak - det ena på grekiska och det andra på latin. Så mina gamla KD-kolleger får sluta tala om etik och moral. Det är en taftologi. Tårta på tårta. På dom bara.

Vidare: tack grå hunden för ditt inlägg. Jag hatar inte din hund, tror jag. Men vår vänskap blir ännu djupare och mer bestående om du byter ditt alias till något charmigare. Grå hunden... brrrrrr.

5 kommentarer:

Simon Strand sa...

Well, ethos och moralis betyder samma sak, men orden efter att de översatts och tiden gjort sitt har utvecklats till att betyda lite olika saker.

Anonym sa...

Hej. Blev så glad när du startade din blogg. Skrev och förklarade hur uppriktigt glad jag blev av det. Läste dock nyligen i Calles blogg att du tycker homosexuella är onormala. Du får ju så klart tycka vad du vill. Men jag blev ledsen på riktigt av att höra det. Har dragit mig för att läsa din blogg sedan dess. Egentligen dumt av mig. Jag läser så mycket strunt (på både dina söners bloggar och i media överhuvudtaget) men din blogg kändes lite mer. Ibland går saker ju under skinnet på en, lite djupare. Tror jag blev förförd av din något djupare ton och innehåll. Vad vet jag. Hoppas dock att det Calle skrev inte stämmer. Antar att jag mött för mycket inskränkta människor som är bra på att dömma för snabbt. Aja, ville bara säga att jag tycker du skriver fantastiskt men har svårt att fortsätta läsa och ta till mig det du vill dela med dig av om så basala värderingar skiljer oss åt. Får väl också passa på att be om ursäkt att jag ens skriver detta, eftersom du inte bett mig läsa det du bloggar om. Men jag bara undrade och hoppas på ett svar...

Med vänlig hälsning
Mikaela Ekwall

Anonym sa...

Nej nej nej kära fru Skjulman.
Etik och moral är INTE, säger INTE samma sak.
Moral är Etikens praktik. Sådeså.
Häpp

Sarah sa...

Värst är väl nippertipporna som kommer intrippandes en kvart försent med en nyköpt 7/11-kaffe och en LV i handen. De försöker inte ens gå tyst utan klapprar på i sina high-heels... *Bluärk* Fast de kanske bara finns på juristlinjen...

Hans Lundahl sa...

annars trodde jag _étiquette_ var praktiken för "l'étique" - eller "la morale" ....