lördag 1 september 2007

Hej då grå hunden och flisan.

rDatorn har varit paj och servicepersonalen har varit upptagna. Därför lite tystnad. Och lite eftertanke. Grå hundar och någon anonym, misstänker att det var samma person, samt flisan tycker att jag är värdelös och antisemit - eller var det antipalestinier. Kan jag leva med det? Antagligen. Lönar det sig att säga emot?

Vår familj står på varenda dödslista knasiga antisemiter har satt upp. Man säger att Niklas är son till mig och en annan Schulman än Allan, och att jag rimligen borde förintas.Det är ju en intressat teori, men inte så särskilt sannolik. Kan jag leva med det? Ja, det kan jag. Så om "flisan" stryker mig från sin lista, så är sorgen inte precis bedövande.

Dom eller dem? frågar någon. Får man skriva "dom"? Jag kan reglerna men ser bloggen som ett samtal. Ingen människa säger väl "dem" eller "de". Så jag skriver här som jag talar. Någon mer fråga på det?

Känner att jag ändå är lite uppretad. Dessutom har jag mycket för mig. Det jag läser är lite svårt, därför att man måste frigöra sig från en massa nutida kunskap och förhållningssätt. Lyfta tanken en smula. Har inte pluggat på många år och är lite ovan. Men det är kul och tonfallet vänligt.
Hej då "grå hunden" och "flisan".

16 kommentarer:

Ebba sa...

Hej!
Nu har jag suttit och läst allt Du skrivit i din blogg. Den är bra, kul,mysig. Fortsätt!

Klart du ska skriva Dom, inte Dem.
Jag slutar läsa när folk skriver typ
- Dem bjöd på en härlig middag.
Vad är det??
Så säger man ju inte.
- Dem kom hem till mig ganska sent.

Det ser helt fel ut, låter fel också.
Bra att du tog upp detta.
Jag har retat mig länge på Dem..överallt numera skriver folk dem. Jag säger dom för att inte verka helt retarded. Så skriver jag dom..inte dem.

Kram!
Ebba

Anonym sa...

Ebba, det är skillnad på de och dem. I skolan är det tydligen ok med dom. Jag tycker inte om det. I sammanhang som dessa kan jag stå ut med det.

Anonym sa...

Madame - ni har ändock bevittnat något av vattnets flytningar under broarna...Visst har ni noterat att folk nuförtiden, t.o.m. många journalister, använder "de" och "dem" på samma sätt som treåringar tar på sig skorna: Entusiastiskt, målmedvetet och precis tvärtemot användarmanualen?
Månne för att hålla huvudet ovanför denna språkförbistring som ni använder "dom"?

Anonym sa...

Kan inte annat än erkänna att även jag blev en smula upprörd över ditt sätt att tala till hundägaren, en smula besviken men att dömma ut en människa för att man inte tänker lika alltid eller agerar lika alltid känns ganska trånsynt. Jag är med trångsynt ibland, eller ofta ska erkännas men föredrar bloggar som får mig att känna saker och reagera än alla dessa totalt meningslösa som nu är såpass många att man inte ens orkar ödsla energi på att hitta någon med djup bland dom...
Fortsätt med det du gör för du gör det bra!
//Elvina

Anonym sa...

Ingen människa säger väl "dem" eller "de"...
Göra icke just finlandssvenskarna? Eller har jag förlyssnat mig på radioteater?
F. ö. rastar jag mitt fall

Kristina af Knusselbo sa...

Det är helt acceptabelt att skriva "dom" i stället för "de" eller "dem". Vad som däremot är helt vederstyggligt är att skriva "dem" när det ska vara "de" och tvärtom. Det bara skär i ögonen och huvudet på mig när jag läser sånt. Men "dom" är helt ok. Men idag är det alltför många som skriver "dem" när det ska vara "de". Ex:
De skulle gå och hälsa på dem. - Helt ok.
Dem skulle gå och hälsa på dem - Blääh.
Lätt som en plätt.

Gundeman sa...

You hade me at "Jag vill inte klappa henne. Jag vill att hon ska dö.". :)

Anonym sa...

Kristina af Knusselbo: Ja, men ofta skriver de t.o.m. "Dem skulle gå och hälsa på de"...

Anonym sa...

Jag erkänner att jag kan gnälla lite på judar ibland, för dom gnäller ju på oss som inte har den "rätta tron." (Jag är Svensk och kristen) Men att hota eller döda någon är ju bara töntigt. Bry dig inte om vad de säger. Det finns ingen fara för varken dig eller dina söners liv. Mvh Vikingen

Ebba sa...

Anonym: Det jag skrev var att vissa skriver dem istället för de eller dom.
Jag har läst bloggar där det står:

-Dem får 150 kr var i månaden av sitt studiebidrag.

Det ser inte riktigt klokt ut när folk skriver så.

Stora Morran sa...

Strunta i taskmörtar som skriver elaka saker. MAn kan inte behaga alla. Bara att skaka av sig och gå vidare. BTW man skriver "dom".

Anonym sa...

Stora morran: Man skriver hur man vill. Taskmört!

Carina sa...

Ebba - inte nog med att det ser helt fel ut och låter fel, det ÄR fel. I dina exempel ovan SKA det vara "de" (eller, ok, "dom" men absolut inte "dem"). Och även om jag är lite för konservativ för att hålla med "dom"-förespråkarna kan jag ändå respektera och förstå argumenten. Fast om ni nu tycker vi nu ska skriva som vi talar - utan att driva det till komiska ytterligheter - borde ni väl också förespråka "mej", "dej" etc?

Abel von Babel sa...

Här en liten teori: Under sjuttiotalet(?)infördes idén att om skoltrötta lärare inte kan få skoltrötta elever att lära sig grammatik, så låt då ungdjäflarna skriva som de pratar. (Vällovligt i så motto att grammatik aldrig varit avsedd att hindra kommunikation - även om den naturligtvis ofta, ofta använts i just det syftet)

På senare tid skönjer man en önskan om att gå tillbaka (till "de" och "dem" bl.a. - men förmodligen också till annat.) Denna väg tycks dock blockerad. Lögn i h-e att få rätsida på "de" och "dem". I denna babyloniska språkförbittring kanske det är klokt att hålla sig till "dom"...

hunden sa...

Personligen vill jag att alla människor ska dö. Speciellt irriterar jag mig på småväxta kärringar som låter munnen glappa av elakheter och dumheter.

Men man får inte som man vill alla gånger. Inte du Skjulman, och inte jag. Hmmm, mäter just min lilla voffsings huggtänder, och oj, oj, oj de är faktiskt flera centimeter. Vi ska just ut och träna lite kattänkande nu min vovve och jag.

maaherra sa...

De stora författarna har aldrig varit skapade för att lyda grammatikernas lagar utan för att ställa upp sina egna // Paul Claudel: positions et propositions